RRR = Really Reliable Recall

Du trenger to typer innkalling:

 • Hverdagsinnkalling
 • RRR = Nødstilfelle-innkalling

Mange hunder har en ”Jeg kommer snart”-innkalling – dvs. tilslutt kommer de. 

Her kommer oppskriften på hvordan legge grunnlaget for en innkalling som alltid fungerer, uansett hva hunden gjør og uansett på hvilken avstand hunden er, om den leker eller løper etter ekorn.  Hunden skal uten å tenke reagere på et innlært signal og komme til deg.


 

1)  Begynn enkelt – øk vanskeligheten gradvis:
Før treningen på RRR kan begynne, må vanlig hverdagsinnkalling være innlært etter samme ”oppskrift”. Samtidig med at du trener på vanlig hverdagsinnkalling, legger du et godt grunnlag for å kunne fortsette med innlæring av RRR.

Bestem deg for ordet du vil bruke når du skal rope på hunden din – antagelig vil du bruke hundens navn og/eller ”kom”.

Innkalling fungerer til å begynne med best innendørs hvor  ingenting annet spennende skjer, så begynn treningen inne. Ta med deg  godbiter, og hvis nødvendig, vis hunden godbitene de første par gangene. Til å begynne med holder det med et par meters avstand til hunden når du skal rope på den. Når hunden kommer, ros og belønn den!
Øk gradvis vanskeligheten til større avstand og andre rom. Snart er du klar for å finne et rolig sted ute.
 
2)  Planlegg så du legger opp til suksess hver gang:

Mest mulig tid uten bånd evt med langline hvis du ikke får tak i hunden uten. La hunden løpe løs og få snust ferdig før du begynner trening på innkalling.
 
Ikke rop på hunden for noe som kan oppleves som negativt, dvs ikke rop for å ta på bånd, klippe klør eller sette hunden i buret. Tenk alltid før du skal rope: Blir dette en positiv innkalling! Kan det oppleves negativt, gå og hent hunden, ha med godbiter og få med deg hunden dit dere skal.
 
HVER gang hunden kommer til deg, belønn den – selv om du ikke har ropt på den! Dette er avhengig av hvordan hunden er, for klynger den seg til deg i utgangspunktet, dropper du å belønne hver gang den kommer til deg.
 
IKKE rop hvis du tror hunden ikke kommer – gå og hent den! Da unngår du å lære den at når du roper, behøver den ikke komme.
 
3)  Legg et godt grunnlag for tillit og samarbeid med hunden:

Belønning: Hver gang du belønner hunden for noe den gjør riktig, bygger du opp et godt samarbeid med hunden din! Belønning må være noe hunden din liker – det mest effektive er vanligvis gode godbiter og lek/leker. Bruker du leker som belønning, ikke bruk bare leker som må kastes, da kan du fort lære hunden din til å komme, for så å løpe vekk fra deg igjen.
 
Innkallingslek: Dette har jeg skrevet om i eget innlegg.
 
Gjemsel: Gjem deg inne (bak gardiner eller dører) eller ute på trygge steder – ta med kjempegode godbiter og/eller leker hunden liker. Dette lærer hunden at det er hans jobb å passe på deg – ikke omvendt. Når du skal gjemme deg ute, få en medhjelper til å distrahere hunden – f.eks. ved å gi godbiter – så den ikke ser at du gjemmer deg. Rop på hunden, men tar det lang tid før hunden finner deg eller nøler den, er den ikke klar for noe så vanskelig. Gå tilbake til å trene mer inne.
 
Navnelek: Bruk hundens navn eller et oppdiktet ord som sies i et spesielt tonefall som skal bety ”se på meg”.  Si hundens navn i det tonefall du har bestemt når du tror hunden vil se på deg. Få til 100 riktige responser – men tren kun 2-3 ganger pr gang. Hvis du roper, og hunden ikke ser på deg, løp øyeblikkelig vekk, lek med leken selv, spis godbiten – gjør hva som helst som kan forbause hunden. Rop ALDRI ordet én gang til!!!  

CANDY & WINNIE

 
 
Tilleggsinfo før RRR-trening

Når du har trent hverdagsinnkalling etter ovenstående 3 punkter, kan du begynne inntreningen av RRR, som er en nødstilfelle-innkalling hvor hunden ikke skal tenke, den skal bare reagere. Treningen på RRR vil gjøre også hverdagsinnkallingen bedre. Innlæringen av RRR begynner som punkt 1 i ovenstående, men ha i tillegg nedenstående i bakhodet:

Bestem deg for et helt nytt signal/ord. Ordet må være et ord som ikke brukes til noe annet og som høres på lang avstand og er lett å huske i nødstilfelle. Velger du en plystrelyd, må du greie å plystre også når du er stresset og tørr i munnen – noe de færreste klarer.
 

Bruk RRR-signalet 3 ganger daglig de neste uker/måneder når du er 100% sikker på at hunden kommer og ingenting spennende skjer, f.eks.når hunden allerede er på vei mot deg.  Du kan også få noen til å holde hunden og så løpe vekk mens du roper signalet en gang.
 

Si ordet bare én gang – det kommer ikke til å virke hvis det repeteres. Hunden skal ikke tenke – bare reagere på et innlært signal. Du har nok også slike innkallinger,  f.eks. på ektefellen som svarer:  Jeg kommer om et øyeblikk. Men – du har sikkert også et spesielt tonefall som forteller at det er en nødssituasjon, hvor ektefellen slipper alt og løper til deg. Det er denne formen for innkalling vi nå skal lære hunden.
 

Ros hvert skritt mot deg. Det viktigste er å rose idet hunden snur og ser på deg, men fortsett å vise entusiasme helt til hunden er helt framme hos deg. På denne måten lærer du hunden at dette er noe du vil den skal gjøre.
 
 
Belønningen må være noe helt nytt, belønningen gis lenge, og det bør være variasjon og gjerne også kombinasjon mellom f.eks.

 • Godbiter: Roastbeef (virker på 99% av hundene), lammekjøtt, fiskekaker, kalkun, vafler, kylling, gulost, skinke, kokte leverbiter (spar noe fra middagen, del opp i småbiter og putt i fryseren)
 • Leker (ball, frisbee, tauleke, pipedyr)
 • Deg – kos + klapp
 • Oppmerksomhet

WINNIE TRENER JAKTINNKALLING (eier løper fra med belønning)

Hvordan belønne:

Når du skal gi godbitene, del dem i mange småbiter, ros og snakk med hunden hele tiden mens du gir og/eller kaster til den (varier om du gir direkte til hunden, legger godbiten på bakken, kaster godbiten bortover, holder godbiten høyt/lavt osv).

Tenk deg en hund som vrir seg ut av båndet og løper vekk fra deg, som setter etter en katt og styrter mot E6. Hvordan ville du belønne at hunden kommer når du roper i en slik situasjon? Belønn som om hunden akkurat har unnsluppet døden – selv om den bare kom til deg fra andre siden av rommet. 

Gi belønning i 30 sekunder, men be ikke hunden sette seg når den kommer. Sørg for å ta på hunden mens du gir hunden godbiter. For å få følelse av hvor lenge 30 sekunder er, få noen til å ta tiden. 

Når hunden kommer til deg når du har ropt på den og du har belønnet den, hold noen minutter i halsbåndet, men la den så løpe avgårde igjen.

Begynn RRR-treningen:

Med ovenstående i frisk erindring er du klar til å begynne treningen på RRR.  Det betyr at du skal begynne som nevnt under hverdagsinnkallingen under punkt 1, men nå med nytt ord, og lengre og enda bedre belønning. 

Begynn forfra igjen med trening innendørs. Ute bør du benytte deg av alle de gangene når hunden allerede er på vei mot deg, og du kan også la en medhjelper holde igjen hunden. Hva hvis hunden ikke kommer – hvis den blir distrahert når medhjelper holder hunden: Løp vekk – gjør noe uventet – gjem deg – lek med leker selv – spis opp godbiten. Medhjelper må da stå passiv: Rop en gang til – forhåpentlig kommer hunden – men ta dette som et tegn på at du bør øve mer inne før du igjen prøver ute………

Ser du ingen fremgang eller nøler hunden med å komme, spør deg selv: 

 • Trener du 3 ganger daglig?
 • Sier du signalet kun én gang?
 • Roper du bare når du vet hunden vil komme?
 • Belønner du i minst 30 sekunder?
 • Bruker du virkelig god belønning? (og det siste er mest vanlig – vi er gjerrige….)

 

Når kan du begynne å bruke RRR?

Jo lengre tid du bruker på innlæringen, jo lenger tid det går uten at du bruker RRR-ordet i en situasjon hvor du ikke er sikker på at hunden kommer,  jo sterkere vil det virke. Det betyr at når du virkelig trenger ordet, vil det virke bedre,  jo lenger tid du har brukt på å :

 • Trene 3 ganger daglig
 • Rope kun når du vet hunden kommer
 • Rose hele veien mot deg og belønne lenge.

Innkalling krever frihet:
Får ikke hunden nok tid uten bånd,  kan det være vanskelig å finne en belønning som er bedre for den enn å løpe løs. For å overholde båndtvangen kan  langline være et hjelpemiddel. Da får hunden frihet mens du fortsatt har kontroll. Når hunden kommer til deg når du har ropt på den, hold noen minutter i halsbåndet, men la den så løpe avgårde igjen.

Det kan ta et år:
med trening før dette fungerer, og så livslangt vedlikehold. Ikke misbruk RRR-ordet – dvs hvis du kan bruke hverdagsinnkallingen, gjør det isteden – spar RRR-ordet til du virkelig trenger det. Fortsett treningen på RRR så lenge hunden lever – og når du trener på det – ha ALLTID skikkelig god belønning med deg!

Reklamer

3 tanker på “RRR = Really Reliable Recall

 1. Tilbaketråkk: Påskens trening og videre trening med Tira | Solveigs AGILITY-side og blogg

 2. Nyttig 🙂 Har plutselig fått en hund som leker litt Albert Åberg (skal bare) innimellom.. Nå skal innkallingstreninga intensiveres. Så det var som bestilt at du skrev om dette nå 🙂

  Liker

 3. Tilbaketråkk: Treningsplan for Tira | Solveigs AGILITY-side og blogg

Det er hyggelig med en kommentar:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s