Hvordan bygge motivasjon

Jo Sermon:

HVORDAN BYGGE MOTIVASJON I HUNDEN

Jeg har innsett at det såkalte «drivet» til agility uten tvil kan bygges opp, og den eneste begrensningen er fysisk. Hunder kommer med instinkter – men ingen kommer med det instinktet at de skal gå agility. Du må lære dem hvordan,  og sluttresultatet er simpelthen en kombinasjon av hundens fysiske evne og førerens treningsevne.

Lær en hund, helt fra begynnelsen, til å gå så fort som mulig.

Det er noen svært få egnede og friske hunder som ikke liker fart, men hvis du lærer dem at

Agility = fart

så vil etterhvert agility bli
belønning i seg selv, og:

Hunden din vil ha det GØY! 

Da jeg begynte å lære opp min unge Bearded Collie, Jester, var han først ikke spesielt interessert. Det var Border Collier der som ikke kunne ta øynene vekk fra banen, men Jester var mer ivrig på å få kos og klapp fra en mulig venn…………… Nå – i en alder av 5, er det svært vanskelig til å få ham til å ta øynene vekk fra hindrene, og selv om han kort vil hilse på sine venner, er det han ønsker aller mest agility-leken!

Når det gjelder «vanskelige» raser, vil mange mennesker fortelle deg at det ikke er mulig å trene en katt….. Det er det, du må bare (!) finne den rette motivasjonen og utvikle evnen til å trene.

Ikke avskriv andre raser, og hvis du liker en hund som ikke er lett å motivere til agility, IKKE tro på folk som forteller at «vel – den rasen er bare slik». Jeg trodde det med min første Bearded Collie, og skulle SÅ gjerne visst da det jeg nå vet.

Buzzy  var en flott hund – svært rask på flatmark – men kjedet seg til vanvidd på agilitybanen. Stakkars hund – han gikk glipp av en masse moro. Hvis jeg bare kunne gå tilbake og gjøre det skikkelig……..

Hvordan:

Sett opp 4 hopp i en rett linje.

Lag en start- og mål-linje.

Ta tiden på hunden 10 ganger.

Hvis tiden er noe sånt som 4 ganger på 3 sekunder,
5 ganger på 4 sekunder, og  én gang på 5 sekunder, da skal du neste gang bare belønne de gangene som er sekunder eller bedre.

Det er en fordel å bruke en leke, enten som draleke eller for å jage den. Hvis tiden blir mer enn 4 sekunder, bare si «å kjære, for sakte», og gå tilbake til start-linjen.

ALLE gangene vil svært raskt bli 4 sekunder eller bedre. Da er det på tide å øke kriteriet litt og bare belønne de som er 3,5 sekund eller bedre og så videre – helt til du ikke får noen forbedring – da har du nådd hundens optimale
utførelse.

                                                                         

Når alt kommer til alt:
Det du belønner,
er det du får.

Det å heie på og oppmuntre hunden, kan alt tolkes som belønning, og hvis du belønner hunden din for å gå sakte, får du en hund som går sakte – enten det eller den lærer å ignorere det du sier.
Ved nyinnlæring belønner jeg 100% hvert riktige forsøk. Når jeg er sikker på at hunden vet hva jeg vil, vil jeg begynne å øke kriteriet. Hvis du ønsker fart, så er det et kriterium på linje med alt annet. Men – en liten advarsel – hunder har SVÆRT god tidsfølelse, og kan normalt skille på  0,5 til 1 sekund, så vær nøyaktig,  ellers vil du simpelthen bare forvirre hunden.

Jo Sermon and Beardies from Surrey in the UK 
Se også Jo Sermons: Tren for å oppnå fart

Det er hyggelig med en kommentar:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s