Doggie-Zen

DOGGIE ZEN = Du må gi opp noe for å få noe bedre

Tar kontakt og spør om lov

Tar kontakt og spør om lov

Doggie-Zen er en sentral grunnferdighet eller en treningsfilosofi som du har nytte av enten du vil gå på utstilling, ha en lydig hverdagshund eller konkurrere i en form for hundesport. En hund som vil noe, gjør alt for å få det. Den hunden er ikke født som stopper opp og vurderer om det er lurt å stjele roastbeefen fra kjøkkenbenken. Hunder er ikke født med selvkontroll, og du kan ikke lære hunden selvkontroll, men du kan arrangere situasjoner hvor hunden lærer seg selv selvkontroll.

Doggie-Zen passer godt for aktive og intense hunder, og kan trenes fra valpen kommer i hus. Starter du tidlig, etablerer du en god vane. Hunden lærer å spørre om lov før den stormer bort til det den har lyst på, og den lærer å tenke selv og å foreta riktige valg – dvs de valgene du ønsker.   

Hvordan:

 • Sett deg på gulvet sammen med hunden med et lager av godbiter på bordet (slik at du, men ikke hunden, får tak i godbitene)
 • Ta en godbit (f.eks. gulost) i hånda så hunden ser det, og lukk hånda over godbiten.
 • Hunden skal så finne ut at eneste måten å få godbiten på, er å gå vekk fra godbiten.
 • Uansett hvor mye hunden snuser, slikker, klorer på hånda di, ikke si noe og ikke ta hånda vekk!
 • Det øyeblikket hunden ser litt vekk fra hånda di, si ”værsågod” og la hunden få godbiten.
 • Gjør du dette noen ganger, vil hunden snart skjønne at den må se vekk, og så gå vekk fra godbiten for å få godbiten. Du er da klar for å øke kriteriene og for å sette kommando på øvelsen (i utlandet er kommandoen og øvelsen kjent som ”leave it”) 
 • Varier om hunden får godbiten den venter på, eller noe enda bedre fra deg (dette fordi du senere ikke alltid ønsker at hunden skal få det den vil, selv om den utviser selvkontroll). 

Progresjon:

 • Hunden holder seg borte fra godbiten i hånda di i 5 sekunder 
 • Hunden holder seg vekk fra godbit i sofaen i 10 sekunder (pass på at hunden ikke får tak i godbiten – sitt på huk til å begynne med – klar til å dekke over godbiten med hånda di)
 • Hunden holder seg vekk fra godbit i en annens hånd i 20 sekunder.
 • I løst bånd holder hunden seg borte fra godbit på gulvet i 30 sekunder (varier om hunden får godbit fra gulvet eller enda bedre godbiter fra hånda di)
 • Du roper på hunden, og den løper forbi godbitene du har lagt på gulvet. 

 

Belønning:

Med Doggie-Zen kan du ofte bruke omgivelsene som belønning for hunden:

 • Hunden drar i båndet og vil bort til en lyktestolpe. Ikke la den komme bort før den har tatt kontakt med deg (snudd seg mot deg),  OG går i slakt bånd (stå helt rolig når båndet strammes – gå når hunden slakker båndet).
 • Hunden maser og vil raskest mulig ut av døra eller vil storme ut av bildøra. Vent til hunden sitter før du åpner døra, og selv når døra står på vidt gap, skal hunden sitte til du sier værsågod. Reiser hunden seg, bare lukk døra rolig, og la hunden prøve igjen. 
 • Når du ikke vil at hunden skal gå bort til det den vil, f.eks når dere på tur ønsker å passere en katt eller annen hund, hestemøkk, matrester eller glass-skår på veien, gi kommandoen du har lært inn, ros og belønn hunden med godbiter eller leke når hunden går forbi!

Du får en hund som tenker og som skjønner den må be deg om lov. En hund som tenker selv, som ikke straffes for å feile, men gis sjanse til å prøve igjen, vil foreta flere og flere riktige valg! Kooikeren utstråler en enorm glede og iver når den jobber,  og gjør du alt om til positive treningssituasjoner, får du en glad og logrende hund som gjør akkurat det du ønsker.

Ta fantasien i bruk for å finne ut hva du kan bruke Doggie-Zen til! Hva har hunden din lyst til, og hva vil du den skal gjøre for å få det den vil? Legg opp treningen så hunden lykkes ofte, og gjør øvelsene gradvis vanskeligere. 

VIDEO:

Et videoklipp som viser innlæring av «leave it», som blir omtrent det samme:

http://www.youtube.com/watch?v=zNAOe1djDyc

Husk: Suksess kommer med små skritt!

Reklamer

3 tanker på “Doggie-Zen

 1. Tilbaketråkk: Lør 5/1 + søn 6/1: | Solveigs AGILITY-side og blogg

 2. Tilbaketråkk: Påskens trening og videre trening med Tira | Solveigs AGILITY-side og blogg

 3. Tilbaketråkk: Treningsplan for Tira | Solveigs AGILITY-side og blogg

Det er hyggelig med en kommentar:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s