Lør 15/7 – tor 20/7: Winnie syk igjen (vestibulært syndrom?)

 

Lørdag 15. juli
Winnie satt i sofaen hos Tommy og tagg mat kl 14, alt virket helt OK, og så plutselig kl 16 ble alt endret – akkurat like fort og galt som sist. Plutselig kan hun verken stå eller gå, hun bare sjangler og faller, veldig likt det som skjedde i slutten av mai.

Lørdag ettermiddag i fellesferien…… Jeg ringte flere veterinærer, men alle var stengt.  «Heldigvis» (?) hadde vi opplevd dette før, for uten positiv erfaring med dette når jeg ikke fikk tak i veterinær, ville jeg vært hysterisk.

Forrige gang ble Winnie raskt frisk ved hjelp av antibiotika og kortison, og vi trodde det var en infeksjon, så jeg håpet det skulle være mulig å få resept på dette igjen, men det gikk ikke 😦  Vi hadde igjen kortison fra forrige gang, men ikke antibiotika, så vi begynte med å gi henne kortison. Om vi trenger antibiotika, var uvisst.  Hvis fremgangen stopper opp eller hun blir verre, må vi få tak i en veterinær og få tatt blodprøve for å finne ut om hun har infeksjon og trenger antibiotika.

Symptomer:

Symptomene ser både dramatiske og skremmende ut:, og de kommer i løpet av minutter. Det er lett å tenke at dette er slutten, men vi erfarte forrige gang at dette kan hunden raskt bli bra av, og vi krysser fingre for at vi får oppleve det samme igjen:

Symptomer Winnie har hatt:

 • Puster og peser
 • Går i sirkler
 • Skjener sideveis bortover med hodet litt på skakke
 • Ataxi; Ustøhet, dårlig balanse, faller lett, ukoordinerte bevegelser, går med bakbeina som en sjømann. Hopper hun opp i en seng, stuper hun gjerne med hodet først og faller, og ned igjen er også problem, siden hun lett faller.  Må holdes unna trapper så hun ikke faller ned.
 • Nystagmus: Unormale øyebevegelser, dvs. øynene flakker fram og tilbake i ett sett
 • Blir svimmel pga øyebevegelsene, og dermed kvalm og kaster opp
 • Nedsatt appetitt
 • Tisser på seg når hun ligger

Forrige gang nevnte veterinæren mange mulige diagnoser, en av dem var vestibulært syndrom, og jeg har lest litt om dette, og synes dette er noe flere bør ha kjennskap til.

Håper noen finner dette innlegget hvis de søker etter, hunden er ustø, hunden sjangler, hunden faller…..

Vestibulært syndrom

Dette er noe som kan ramme eldre hunder, og det er visst ikke uvanlig heller, selv om jeg aldri har hørt om dette før.

De symptomene som Winnie har vist og som er nevnt over, er nøyaktig lik symptomene for vestibulært syndrom. Sykdommen kan også ha flere symptomer, men de har vi ikke sett.  Det stemmer også at dette rammer hunden helt plutselig, slik at det ser dramatisk og skremmende ut, og man tror hunden rammes av slag/hjerneblødning.

For at behandlingen skal være effektiv, må man vite underliggende årsak. Det vet vi ikke, selv om Winnie med blodprøver ble sjekket for det meste sist.

Det er mye å finne på nettet, det er bare å søke etter «vestibulært syndrom», «vestibular disease»  eller «canine vestibular disease»  – og også på youtube ligger mange video om dette.

For meg har det mest tydelige symptomet vært at hunden er ustø og har nystagmus, (flakkende øyne).

Her sees hundens ustøe gange med hodet på skakke, og man ser at den lett faller:

Her sees nystagmus (øynene flakker):

Blir hunden frisk igjen?

Vel, det er grunnen til at jeg skriver dette, i håp om at dette kan hjelpe andre, for så sant underliggende årsak ikke er alvorlig, er det stor sjanse for at hunden blir bra igjen. Forrige gang var Winnie veldig mye bedre etter 4-5 dager, da var det bare en liten ustøhet igjen.

Dagen før dette skjedde for andre gang, var hun fullstendig lekegal og raste rundt i stua med leker. Hun oppførte seg mer som en valp enn som en 13 år gammel hund, men slik har hun alltid vært, men noen ganger tar lekingen helt av, og det gjorde den dagen før dette skjedde igjen.  Ved å sjekke blogginnlegget fra forrige gang, fant jeg ut at akkurat like vill og gal var hun dagen før dette skjedde første gang. Kan det være en sammenheng….?

De fleste opplever ikke denne sykdommen flere ganger, har jeg lest, men det kan skje hvis hunden blir utsatt for stressende situasjoner, og jeg lurer på om Winnies ville leking kan kalles en stressende situasjon……. Ihvertfall er jeg sikker på det umulig kan være flere 13-åringer som er så lekeivrige og gale. Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å sette en liten brems på hennes lekeiver hvis hun blir bra igjen også denne gangen!

 

Winnie’s utvikling denne gang: 

Jeg skriver litt hver dag også denne gangen, for nå er jeg SÅ glad jeg skrev opp dette så nøyaktig forrige gang, for hun ser ut til å følge nøyaktig samme progresjon denne gangen: https://solvt.wordpress.com/2017/06/07/285-76-winnie-syk/

Lørdag 15/7: Puster og peser, veldig, veldig ustø, faller, vil bare sove eller klamrer seg fast til meg. Spiste litt, men kastet opp alt igjen i løpet av natta, har også tisset på seg i natt. Vil ikke ha vann. For å få henne ut på luftetur, tar vi på selen og støtter henne med den slik at hun ikke faller. Fikk i henne kortisontablett ved hjelp av sprøyte med vann.

Søndag: 16/7: Sover rolig og mye, ligger i ro samme sted hele dagen, er veldig ustø når hun bæres ut på luftetur. Øynene flakker fram og tilbake = nystagmus (det greide jeg ikke se igår), vil fremdeles ikke ha verken vann eller mat, men vi sprøyter i henne vann med jevne mellomrom.

Mandag 17/7: Stod opp av seg selv og stod smilende og logrende  utenfor døra mi 🙂 Prøvde spise litt, men hodet slenger så ukontrollert at fórkulene bare havnet på utsiden av skåla. Endelig ville hun ha kylling, og da var det lett å få i henne kortison. Vi har sprøytet i henne vann idag også, men noen få ganger har hun prøvd å drikke. Idag har hun variert liggestedene og ikke ligget bare samme sted. Spiste opp maten sin liggende (fant ut på nett at det kunne lønne seg).-D Fortsatt veldig ustø, men jeg greier ikke lenger se at øynene flakker fram og tilbake 😀

Tirsdag 18/7: Stod opp av seg selv.  Ut på tur før mat. I følge Vidar drar hun ham oppover veien, mens han egentlig bare hadde tenkt å gå litt i hagen. Spiste maten sin stående, og det ble ikke like mange fórkuler som havnet på utsiden. Drikker vann på egenhånd. Greide løpe forbi både Vidar og meg som prøvde sperre trappa fra hundeplasse, men det gikk bra.  Hittil har hun bare gått tur til naboen, idag dro hun videre oppover veien og gikk et par hundre meter. Til kveldsmaten fikk hun litt vel mye ekstra godt, SÅ deilig hun vil spise igjen, men både roastbeef, leverpostei og stekt karbonadedeig – det ble for mye….

Onsdag 19/7:
I natt har vi ikke sovet, flere turer ut med Winnie som har diaré.  Fikk litt fór spesielt for mageproblemer på morgenen, men burde ikke fått det heller. Etter at vi var ute ved 10-tiden på morgenen, virket magen å roe seg. Endelig la hun seg i utesofaen igjen og også i senga mi (som er stengt med grønne grinder og bare mulig å komme oppi fra en trapp i håp om at hun ikke skal slå seg).

Torsdag 20/7:
Winnie har sovet hele natta, og magen var normal igjen på morgenen.  Blir ikke så mye ekstra godbiter hun får på en stund, og vi fortsetter gi henne fóret for mageproblemer.  Morgentur på ca 200 m. Hun har ligget og sovet lenge i utesofaen idag mens Vidar dro til frisør, Sandvika + badet. Fortsatt litt redd for å hoppe opp og ned, men stor bedring! Trappa til hundenes uteplass tar hun igjen alene. På kvelden begynte hun å løpe fram og tilbake til meg igjen for å få godbiter for at Tira er stille 🙂 Hun begynte å finne fram leker igjen, men tenk – ingen ville leke med henne 😉

Ganske frisk igjen:

Dette betyr på kvelden idag  20/7 har hun vært omtrent som vanlig igjen, bare litt ustø. Det tok med andre ord 4-5 dager også denne gangen selv uten antibiotika.  Bare å krysse fingre for at dette ikke skjer igjen!!!

7 tanker på “Lør 15/7 – tor 20/7: Winnie syk igjen (vestibulært syndrom?)

 1. Tusen takk for at du delte din historie.
  Min hund Doffen 13 år fikk dette for noen dager siden, og jeg har vært fullstendig knust. Han har selv vist nå på 2 dager litt forbedring og jeg håper det går riktige veien ❤️ Håper alt gikk fint med Winnie.

  Likt av 1 person

 2. Tusen takk for dette innlegget! Hunden min fikk vestibulært syndrom for et par dager siden. Jeg var sikker på at hennes siste time var kommet, såpass dramatisk opplevdes det. Ringte tre dyrleger før jeg fant en som hadde tid til å se på henne. Nå krysser jeg fingrene for at det går like bra fos oss som for dere. Ikke barebare når gamlemor (hun er 14 år gammel) er syk og svak. 💔

  Likt av 1 person

 3. Hei 😊Godt å lese om de som har vært igjennom det samme❤️Vår franske bulldog på 12 år fikk Nystagmus når vi var i Spania i sommer. Var sikker på at vi ikke fikk han med oss hjem igjen. Øya gikk trill rundt, bare sjangla bortover. Spydde hele tiden og tissa inne. Fikk ikke kontakt med han.Gjorde det ikke bedre at han er blind på det ene øyet og bare ser litt på det andre pga grønn stær. Gikk på alt og falt ned trappa.Ville ikke spise og drikke. Måtte tvinge i han mat og vann gjennom sprøyte i 4 dager. Vi brukte foodprosessor. Mosa maten og tilsatte vann. Etter 4 dager og 1 dag hos veterinær som ga han intravenøst, kom han seg fort ❤️Går veldig bra med han, men enkelte dager er hodet litt på skakke. Håper vi slipper å oppleve dette en gang til. Var en grusom opplevelse😥

  Liker

Det er hyggelig med en kommentar:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s