Valpetrening lært av Susan Garrett

Susan Garrett & Swagger

Susan Garrett & Swagger


I 1999 leste jeg for første gang noen artikler av Susan Garrett, og siden har jeg fulgt med på og kjøpt mye av det hun har utgitt. Jeg kjøpte tilgangen til
Susan Garretts Puppy Peaks-videoer i slutten av 2011 og begynte å se på dem. Ukentlig kom det 4-5 video, og dette pågikk i 13 måneder.

strek-mange-farger

«What is Puppy Peaks?
Puppy Peaks is a «sneak peek» into Susan’s training of her puppy, Swagger, from the time he is only 4 weeks old to one year. Just like any puppy, Swagger gives Susan her fair share of challenges, and she videos each and every challenge and «peak» as they happen, so you can get a glimpse of how she trains Swagger every step of the way. «

Tira 9 uker gammel

I begynnelsen av 2012 hadde jeg bare langsiktige planer om en ny valp, og det ble altfor mange video, så jeg ga opp å komme gjennom videoene etter et par måneder.

Med Tira i hus ble det plutselig mye mer interessant å komme seg gjennom dette, og i sommer fant jeg ut at videoklippene fortsatt var tilgjengelige.

.

.

.

Jeg har brukt mange kveldstimer i sommer på å gå gjennom mye, men langt fra alt, dvs. jeg har valgt ut video-overskrifter som for meg ser interessante ut.

Mye har jeg ikke tatt med fordi det for meg er kjent stoff,  som f.eks. å trene bakpartskontroll ved å få valpen til å få alle fire labber oppi en eske:

Tira snart 11 uker gammel

Det jeg ønsker huske fra videoene:

(står ikke i fornuftig rekkefølge)

w-050313-2780

Tira 4 mnd gammel

Early tug and retrieve:
Susan begynte å trene sin valp da den var 3 uker gammel. Dytt på valpens side + ta over snuta med hånda mens dere har drakamp. Slipp plutselig leken, klapp på gulvet, valpen kommer forhåpentlig tilbake til deg med leken.

Pass deg for hendene mine:
Ha leken i hendene så bare en liten del av leken er mulig å få tak i for hunden. Kommer hunden nær hendene dine med tennene, ikke la den få leken. Belønn hvis hunden ikke prøver ta tak i leken når det er umulig å få tak i leken uten å komme borti hendene dine.

.

Restrained Recalls/Jaktinnkalling:
For å kunne få trent på dette alene: Ta båndet til hunden rundt en pinne og løp litt avgårde før du slipper båndet.

w-010413-3666

Tira 5 mnd
Crate games = elsker buret

Crate Games og hoppeteknikk
er viet mye oppmerksomhet – men jeg har DVD’ne til Susan om dette, så her vies det ingen oppmerksomhet.

.

.

.

.

Body Awareness:
Susan jobber jevnlig på diverse utstyr fra Fitpaws, og kan lage hele «baner»:

body-awareness1

Belønning kun når alle fire bein er oppå noe

Mer info her: http://www.fitpawsusa.com/

Tira på balanseputer

strek-tynn-blaagroenn

Doggie Zen / Its Yer Choice
Sitt på gulvet med godbitskål. Hunden skal sette seg før du kaster godbit mot hunden, men ikke så langt at du ikke selv greier å dekke til godbiten med hånda før hunden får tak i den, dvs. du skal si «værsågod» eller «ta’n» før hunden får lov å ta godbiten. Belønn med leke innimellom, dvs. hunden lærer å ta både leke og godbiter samtidig, og lærer  å slippe leken. Husk å klappe hunden både mens den spiser og leker.

Sitt og bli: Winnie 9 år + Tira 7 mnd

Første sitt og bli-trening:
Sits to go outside or out of crate-leken:
Fortsettelse av burtrening, hvor hunden også må sitte og får fri-kommando for å kunne gå ut av døra eller porten hjemme.

Hunden skal sitte når man tar i dørhåndtaket og også mens døra åpnes (ha bånd på hunden til å begynne med), og skal ikke gå ut før fri-kommando gis. Prøver hunden å reise seg, lukk døra.  Belønn med godbit (før hunden går ut) eller leke (gå eventuelt inn igjen). Leken kan også innimellom legges inne, slik at hunden etter å ha sittet, får beskjed om å ta leken. Du kan trene på dette også når dere ikke skal ut….

Lek + sitte:
Drakamp – be hunden slippe – godbit – be hunden sitte – legg leken foran hunden – hunden skal sitte til den får beskjed om å ta leken.

Tira 6 mnd gammel dytter ballen opp i hånda mi

Dytte leken i hånda di:
Når hunden kommer tilbake med leken, sørg for at hunden dytter leken inn i hånda di,  at dere leker før du ber hunden slippe, og da lar du hunden få godbit. Her læres også hunden til å kunne variere mellom å ta godbit og leke.

,

.

.

Bjeffing og godbitskål:
Bjeffer hunden av frustrasjon for at den ikke får godbiten – snu deg vekk – og neste gang bør du kanskje bruke godbiter som ikke er like gode.

Når alt fungerer, skal godbitskåla med ekstra gode godbiter kunne stå framme og hunden rører ikke dem, men tar de lekene du byr den.

Tira 5 mnd

Tira 5 mnd

Pauseplass:
Ha en pauseplass hvor hunden kan være, hvis ikke alt er ordnet før treningen, så ignorerer du ikke hunden på denne måten. En pauseplass kan være et bur, et teppe, en seng, en stol el.lign. Start hunden derfra med fri-kommando.

.

.

w-300413-4108

Tira 5 mnd – innkallingstrening

Innkalling:
Bruk både godbiter og leker. Varier steder, og øk gradvis vanskeligheten, bl.a. å kalle inn fra lek med andre hunder.

Begynnende hopp-teknikk:
Sitt på gulvet med beina så langt fra hverandre du greier, og få hunden til å gå/hoppe over (kast/legg godbit)

Puppy stretches:
Godbit på skulder og på hofte.

Hold hunden foran deg mellom beina, vendt fra deg og hold godbit på hundens hofte – en ad gangen – sjekk at hunden like lett bøyer seg i begge retninger.

Tira 4 mnd gammel går rundt en kobberdunk

Sende rundt noe
Husk å løpe fra med leken i hånda i flere retninger. Når hunden kan det, send rundt og stikk videre, akkurat som på agilitybanen. Sett opp to stolper for åttetall-trening.

Sende rundt hoppevinge /»over» hopp:
Send både rundt hoppevinge og mellom hoppevinger (uten pinne eller svært lavt), forfra og fra siden. Løp fra både framover og bakover – noen eksempler:

one-jump

Gjør dette på andre steder enn agilitybanen til å begynne med.

Rygge:
Kast godbiten til hunden.

front-end-strengteningFra på plass (min venstre side) til fot (min høyre side):
Hunden går som på kassemetoden og svinger foran deg ved at du beveger beina litt, og svinger inn på både din venstre og høyre side.

Susan går videre over til å bruke balanseputer og la hunden stå med bakbeina på en vaklete «pute», og gå med forbeina fra en pute til en annen.

Danse rundt:
Danse rundt er fint for bøyelighet – men husk at hunden må danse rundt begge veier! Susan bruker target stick til innlæring.

Sitte bamse:
Du sitter, hunden sitter med ryggen til deg, og du støtter ryggen når hunden skal gjøre hand touch litt opp i lufta for å sitte bamse. Velg deretter et hjørne hvor hunden kan sitte.

Tira 10 uker gammel på Bujaboard

Buja Board:
I tillegg til å være oppå brettet og gjøre tricks, danse rundt, sitte bamse etc. så er det også fint å ha drakamp med hunden mens den er på brettet.

«Gå»
Løpe fram – kast leken så den dukker opp foran hunden.

Hånd touch
Når håndbaken hviler mot gulvet, slipp godbit oppi hånda fra den andre hånda som holdes høyt over hunden.

Foot target
Send over et hopp (uten pinner) og svinge tilbake rundt vingen og så treffe en fottarget (stor) på vei til leken. Brukes på sikt for oppfelt og løpende felt.

No vulture
Ikke sitte fremoverbøyd (og klar for start) i bli sittende (fører til riv og dårlig hoppeteknikk). Tren uten hinder: Sittende hund, kast leken foran den. Sitter den fremoverbøyd, gi bamse-kommando, og idet hunden løfter forlabbene fra bakken, gi «ta’n»-kommando mot leken. Gi ikke bamsekommandoen mer enn et par-tre ganger, vent da og se om hunden skjønner at den må reise seg litt opp. Få til dette uten agilityhindre før du prøver det foran et hopp.
Video på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=gDMOEU967-Q

Drakamp med Tira 4 mnd gammel

Arousal
Jobb og gir opp hunden med leker (sleng draleker rundt i lufta etc) og gi kommandoer som «sitt», «dekk», på plass, bytte – ta’n – bytte – ta’n  etc. Hunden kommer til å være giret opp siden, så dette er en enkel måte å få trent på dette.

strek-mange-farger

Shape inn hjulet
La hunden tenke og tilby atferden. Kast godbiter på bakken etter at hunden har kommet gjennom eller bruk leken….. Gå så over til draleker – husk å løpe raskt i alle retninger.

hjul

Når hunden kan hjulet, prøver Susan å lokke hunden til å gå under hjulet – se bildet.

Naturligvis ingen belønning da. Ros, men lite belønning når hunden hopper riktig gjennom tilbake. Prøv igjen – det går tilslutt, og da blir det både ros og masse belønning!

Kjerrehjul-oppsett
For å lære hunden å søke mellom vingene – gå sakte rundt til å begynne med, og øk så din fart. Bryt plutselig ut av sirkelen og belønn at hunden følger.

Tunnel-trening: Sving eller rett fram
Gjennom tunnel – det holder å trene med en 1 m lang tunnel 🙂 Legg en leke et godt stykke etter tunnelen, og når hunden får beskjed om å gå rett fram, får den ta leken, men hvis du gir beskjed om å svinge, får den leken du har i hånda. Susan gir beskjed om sving før hunden går inn i røret ved hjelp av kroppsspråk (sakk farten/stå i ro), og før den kommer ut av røret roper hun hundens navn.

roer-sving-1

Sving lærer Susan inn ved at hun har en leke i et laaaangt tau, og idet hunden skal svinge, og hun gjør et framforbytte, kaster hun leken mot utgangen av tunnelen med den nye førerarmen.

strek-tynn-blaa-lyseblaa

SVING-ROER

Hvis jeg går forover, skal hunden fortsette fremover. Leken (target) legger Susan et godt stykke etter tunnelen uansett om hunden skal svinge eller rett fram. Sakker jeg farten/står i ro, skal hunden svinge. Hvis hunden ikke hører navnet sitt, skal den fremover. Hører den navnet sitt idet den går inn i tunnelen (eller ihvertfall før den er ute av tunnelen), skal den svinge.

Susan svinger ikke til venstre og høyre etter tunnelen, men snur og løper i motsatt retning.

På 1 m lang tunnel kan man også trene bakbytte.

På et lengre rør står Susan ved midten av røret og sender hunden inn for så å løpe på hvis hunden skal rett fram. Skal hunden svinge, roper hun før hunden er ute av røret, slenger leken mot tunnel-utgangen og beveger seg så mot inngangen av røret.

Buet tunnel:
Først fart inn og fart ut av buet rør – la hunden  løpe etter deg, noe som er fint for å bygge driv i hunden. Deretter sving, og også her løper hun ikke mot høyre/venstre, men mot baksiden av det buede røret. 

Med en hund som elsker tunnelen, løper hun mot tunnelen og bråstopper (hun tar innkalling så hunden ser dette og er ved siden av henne), og hunden skal bråstoppe og belønnes.

Fokuser på det hunden trenger! Hvis hunden ikke har stor fart inn i og ut av tunnelen, ikke fokuser på svinger, men på å få fram farten!

Synergy of Games
Crate Games kombinert med rundt en stolpe, dvs. hunden starter fra buret, rundt stolpen og tilbake til buret.

Arm changes:
Dette strever jeg med, så jeg må dokumentere det godt:

LOP

Focus forward & positional cue:

focus-forward

focus-forward-positional-cue

sende-framSende fram:
Å sende fram mellom disse to hoppene er naturligvis ikke det første Susan begynte med, men resten jeg så var kjent stoff. Swagger og Susan fikk det ikke til på verken første eller åttende forsøk, men det gikk tilslutt 🙂

Varier så mellom å sende rett fram og over et hinder, varier hvilken vei hunden skal svinge over hinderet – se piler som eksempel (sirkel = leke). På sikt byttes leken ut med et annet hinder, f.eks. slalåm.

Også innkalling kan trenes mellom to hopp satt som på tegningen ovenfor.

Tira 3 mnd gammel

Tira 3 mnd gammel

Holde noe:
Susan begynner med å be hunden holde noe hun vet den vil ta i munnen, f.eks. en leke. Hun sitter i ro i stua med en godbitskål ved siden av seg og trener dette 🙂

Når hunden kan det, holder hun godbit foran snuta som forstyrrelse, legger til og med godbiten inn i munnen mens hunden holder, og forventer hunden skal holde helt til hun gir «bytte»-kommando. Hvis hunden slipper, ingen belønning, prøv igjen! Husk: «Bra» er ikke bytte-kommando! 

strek-mange-farger

serpentinerEtt-hopp-øvelser:
Jeg har DVD’n «Success with one Jump», så det blir ikke mye jeg tar med, men har laget tegningen til høyre for å huske dette.

Susan løper for så å snu seg og ha høyre hånd over hinderet (serpentiner) og løper raskt videre. Det måtte endel forsøk til før Swagger taklet at hun løp videre. Postturn og få hunden på hennes venstre side mot leken.

oppfeltOppfelt-trening:
Susan sitter på stigeoppgangen med en leke, en annen holder igjen Swagger. Susan vet ikke om dette kan hjelpe på oppfeltet, men det kan ikke skade.  Ros når hunden treffer, og går han skjevt på, ingen belønning.

poelseTunnel-pølse:
Hun ruller duken opp på startdelen av pølsa og sender hunden gjennom noen ganger. Deretter tar hun litt av duken ned så den dekker litt av åpningen, og så gradvis mer og mer. På denne måten er pølsa kort og mørk før den blir lang og mørk.

Tunnel entry discrimination:
Endelig noe jeg har gjort med Winnie uten å ha lært det av noen: Si hundens navn når du ønsker den skal ta motsatt rørinngang av hva den er på vei mot. M.a.o. si hundens navn først, og rørkommando etterpå. Men – Susan endret dette i etterkant og bruker «verbal threadle cue», noe jeg ikke har, så jeg tror jeg uansett beholder det slik hun opprinnelig sa….

Hunden skal se fremover:
Hun bruker mye tid på å bare stå ved siden av et hinder og rose og belønne at hunden ser forover mot hinderet og ikke på henne. Hun øker sideveis avstand gradvis. Hånd nærmest hinder holdt ut er signal til at hunden skal se fremover.

Susan belønner ofte ved å kaste leken til hunden på linjen når den går riktig linje rett fram og ikke trekker mot henne ved innkalling hvor hun har stor sideveis avstand.

Når din fart er mye lavere enn hundens fart, er det svært viktig at hunden lærer å fortsette på linjen uten deg.

Tira 5 mnd trener dekk og bli

Tira 5 mnd trener dekk og bli

Kast leken frem:
Hunden sitter i bli mens leken kastes fram, og får så beskjed om å ta den.   Varier: Mens hunden venter på å få ta leken, kommander dekk, stå, sitt.

Hunden skal ikke røre bakbeina under skifte fra sitt til dekk etc. Gjør den det, henter du leken og starter forfra.

Kommandoer for sitt, dekk og stå kan også sies når hunden nærmer seg leken.

..

Tira 6 mnd

Tira 6 mnd

NRM:
No reward marker: Susan sier at uten en NRM er det umulig å få gitt en hund i bevegelse tydelig beskjed om at han har feilet, og at forsøket ikke vil bli belønnet (eks. slalåm eller fremadsending).  Uten NRM vil ikke hunden ha mulighet til å forstå hvilken del av utførelsen som ikke var riktig. Noen bruker hundens navn som NRM, men dette kan ødelegge både innkalling og forholdet til hunden.

Senere har det vært mye diskusjon om bruk av NRM, så om Susan fortsatt mener man er avhengig av NRM, er jeg ikke sikker på. Uansett trengs det ikke til noe særlig annet enn til slalåm og fremadsending.

En dame viser innlæring: Hun sitter i en stol med en leke, som hun kaster på gulvet og ber hunden ta, og de leker med leken. Så kaster hun leken i gulvet og sier «ooobs», og hunden skal ikke ta leken. Ros for å ikke ta leken. Straks etter gis «ta’n»-kommando.  Damen strekker beinet fram så hunden må hoppe over beinet for å komme til leken.

Svingkommandoer:
Susan trener svingkommandoer over et hopp:
Turn tightly towards me: Check, check, check
Away from me: Sssssss
Ta hopp fra baksiden: Lalalalalala

svingkommandoer

Hoppstå:
Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=KmvVJssfLDE

MYE MER:
Naturligvis var det mye mer å lære, bl.a. om nose target, Reinforcement zone, serpentiner-innlæring, innlæring av møne, innlæring av vippe og lengde, hoppeteknikk, running contacts, shadow handling, kloklipp og mye, mye mer. Mye har jeg droppet fordi jeg ikke bruker Greg Derretts handlingsystem, og mye er droppet bare fordi det blir for mye 🙂

KONKLUSJON:
Det som har gått igjen i det meste jeg har sett:

 • Tira 7 mnd tar alltid den leken jeg tilbyr

  Tira 7 mnd tar alltid den leken jeg velger å leke med

  Jeg tror ikke jeg har sett Susan en eneste gang uten en leke i hånda, og hun måtte virkelig jobbe lenge til å begynne med for å få Swagger til å ta den leken hun ville han skulle ta 🙂

 • Være konsekvent i alt du gjør, f.eks. alltid huske (også hjemme) at bli sittende skal ha en frikommando – altfor lett å glemme.
 • Vær uforutsigbar både med belønning og med hva som skal skje. Susan kan løpe mot mønet, for så å svinge brått før mønet, og hunden skal følge uten å ta mønet.
 • Hun kan huje, skrike og vifte med armene og en leke for å øke stressnivået og få hunden til å takle øvelsene også da.
 • «Building value» for alle hindre er viktig for å få fram drivet i hundene.
 • Avansert handling gjøres på de fleste enkelthindre.
 • La hunden tenke selv og gjøre sitt valg, ikke bry seg om at hunden gjør feil mange ganger. Den lærer av å feile, og det er bare å juble desto høyere og feire desto mer når det endelig blir riktig, OG kanskje ikke stresse opp hunden så mye på forhånd neste gang.
 • På startlinjen kan Susan like godt begynne å leke med hunden som har stått pent i ro som å starte den 🙂
 • Ingen dødtid på treningsbanen: Forflytninger i banen brukes til å trene fri ved foten, gjerne med noen snurrer (gå, gå sakte, løp),  «bli» trenes de fleste steder på banen (ikke bare foran et hinder), og hunden har hele tiden kontakt med fører helt til den er på en pauseplass.

Swagger i 2013:
«Swagger had a great «first» regional event. He won the Grand Prix on day one and the Grand Prix and Steeplechase on Day two:»

Deltagere på Puppy Peaks
har laget video om hva de lærte – les mer herDet er veldig mange flere som har laget slike video – det er bare å søke på youtube etter «puppypeaks».

NYE PUPPY PEAKS VIDEOER I 2013:

Bøyelighet, venstre, høyre + rett fram:
http://www.puppypeaks.com/fe/56568-agility-see-the-extra-benefits-that-this-innovative-approach-to-teaching-directionals-creates-for-your-dog

Extend Puppy Peaks:
http://www.puppypeaks.com/posts/extend-your-access-to-puppy-peaks

Reklamer

3 tanker på “Valpetrening lært av Susan Garrett

 1. Tilbaketråkk: Siste oppdateringer | Solveigs AGILITY-side og blogg

Det er hyggelig med en kommentar:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s